Apteekki.fi syöte

Tilaa syöte syöte Apteekki.fi syöte
Apteekki-sivustolta löydät tietoa terveydestä, hyvinvoinnista ja sairauksien hoidosta. Apteekkihausta löydät helposti apteekkien yhteystiedot ja luotettavat suomalaiset verkkoapteekit. Lääkekorvauslaskurin avulla selvität lääkkeiden ajantasaiset hinnat, korvaustiedot ja vaihtokelpoiset lääkkeet.
Syötteen kokonainen osoite. 2 tuntia 3 min sitten

Silmänpohjan ikärappeuma tulee yleistymään Euroopassa väestön ikääntymisen myötä.

To, 14/11/2019 - 11:13

Silmänpohjan ikärappeuma tulee huomattavasti yleistymään Euroopassa väestön ikääntymisen myötä, tuore selvitys osoittaa. Silmänpohjan ikärappeuma on yleisin näkövammaisuutta aiheuttava sairaus länsimaissa.

Selvitys perustuu 26 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella tutkijat arvioivat silmänpohjan ikärappeuman vaivaavan 77 miljoonaa eurooppalaista vuonna 2050. Nykyisellään noin 67 miljoonaa eurooppalaista potee silmänpohjan ikärappeumaa.

Vuonna 2050 silmänpohjan ikärappeumaa sairastaa 15 prosenttia useampi ja siihen sairastuu 75 prosenttia useampi kuin nykyään. Tämän seurauksena silmänpohjan ikärappeuma tulee olemaan joka neljännellä iäkkäällä Euroopassa. Vielä yleisempi se tulee olemaan yli 75-vuotiaiden ikäryhmässä, josta joka kolmas tulee sairastamaan silmänpohjan ikärappeumaa, jos kehitys kulkee kuten nyt arvioidaan.

Nyt julkaistut luvut ovat vain arvioita, mutta väestön ikääntymisen vuoksi on hyvin todennäköistä, että silmänpohjan ikärappeuma tulee yleistymään lähivuosikymmeninä. Silmänpohjan ikärappeumaan ei ole parantavaa hoitoa, joten tarve sairastumista ehkäiseville keinoille ja hoidoille on suuri. Sairastumisriskiään voi pienentää muun muassa lopettamalla tupakoinnin, syömällä runsaasti vihanneksia ja kalaa, liikkumalla riittävästi ja laihduttamalla mahdolliset liikakilot.

Tutkimus julkaistiin British Journal of Ophthalmology -lehdessä.

Stressi haittaa verisuonten toimintaa ja lisää sydänsairaiden oireilua

Ke, 13/11/2019 - 09:45

Akuutit stressitilanteet voivat tutkimusten mukaan tilapäisesti heikentää verisuonten sisäpintojen toimintaa. Sydän- ja verisuonitauteja jo sairastavilla tämä myös suurentaa uusien sydänoireiden vaaraa, tuore tutkimus osoittaa. Tulokset ovat tervetulleita, sillä vaikka stressi on yhdistetty verisuonimuutoksiin aiemminkin, tätä ennen muutosten ei ole osoitettu liittyvän myös varsinaisiin sydänoireisiin.

Stressin vaikutuksia tutkittiin laittamalla 560 keskimäärin 63-vuotiasta sepelvaltimotautipotilasta stressitilanteeseen, minkä jälkeen heitä seurattiin kolmen vuoden ajan. Stressikokeessa potilaat joutuivat pitämään julkisen puheen, mikä valtaosalle ihmisistä on stressaavaa.

Tulosten perusteella stressitilanne heikensi potilaiden verisuonten endoteelikerroksen toimintaa, mutta runsaalla 60 prosentilla potilaista muutos oli niin suuri, että sitä voitiin kuvata endoteelin ohimeneväksi toimintahäiriöksi. Kolmen vuoden seurannan aikana nämä potilaat saivat myös lähes kaksi kertaa todennäköisemmin uusia sydänoireita kuin potilaat, joilla stressin vaikutus oli pienempi.

Sydänoireisiin laskettiin sydäninfarktit, epävakaa ja toimenpiteitä vaativa rasitusrintakipu, vaikea sydämen vajaatoiminta tai sydänoireista aiheutunut kuolema. Kuolemia oli tosin vähän.

Jos havainnot varmistuvat lisätutkimuksissa, stressille herkkien potilaiden tunnistaminen voisi mahdollisesti auttaa ehkäisemään monen sydänpotilaan oireita. Vielä ei tiedetä, kuinka hyvin tulokset sopivat muihin kuin sepelvaltimotautia poteviin.

Tutkimus julkaistiin JAMA Cardiology -lehdessä.

Rasva kertyy myös hengitysteihin – saattaa selittää ylipainoisten astmariskin

Ti, 05/11/2019 - 10:28

Tutkijat ovat ensimmäistä kertaa osoittaneet rasvan kertyvän myös hengitysteiden sisään. Näin tapahtuu etenkin ylipainoisille ja lihaville, European Respiratory Journalissa julkaistut tulokset osoittavat.

Havainto on hyvin mielenkiintoinen, sillä lihavuus voi altistaa astmalle ja pahentaa astmaoireita, mutta tarkkaa selitystä ilmiölle ei ole löydetty.

Nyt julkaistut havainnot perustuvat keuhkonäytteisiin, jotka saatiin 52 kuolleelta. Osa heistä oli menehtynyt astmaan, osa oli sairastanut astmaa, mutta menehtynyt johonkin muuhun ja osalla ei ollut lainkaan astmaa.

Tutkijat havaitsivat rasvan voivan kasaantua suurten hengitysteiden sisälle varsinkin ylipainoisilla ja lihavilla henkilöillä. Rasvan kertyminen liittyi myös hengitysteiden seinämien paksuuntumiseen ja mahdollisesti keuhkojen tulehdukseen, mitkä voivat selittää lihavuuteen liittyviä astmaoireita.

Tuloksista ei voi päätellä vaikuttaako hengitysteiden rasvakertymät potilaiden oireisiin, joten havaintoihin kannattaa suhtautua varoen. Jos havainnot kuitenkin varmistuvat lisätutkimuksissa, rasvan kertyminen hengitysteiden seinämiin voi olla yksi astmaoireita aiheuttava tai pahentava mekanismi. Seuraavaksi tutkijat haluavat selvittää voiko laihduttaminen vähentää hengitysteiden rasvaa ja sitä kautta hengitysoireita.

Onko reseptissäsi lääkettä vielä saatavilla?

Ke, 30/10/2019 - 14:05

Nykyään lääkärisi voi määrätä lääkkeet jopa kahdeksi vuodeksi. Tällöin voi olla entistä haastavampaa muistaa, milloin resepti vanhenee, ja kuinka monta pakkausta lääkettä reseptissä oli määrätty.

Reseptisi ovat yleensä voimassa kaksi vuotta määräämispäivästä sähköisessä reseptikeskuksessa. Lääkärisi päättää reseptin kirjoittaessaan voimassaoloajan lisäksi myös tarpeellisesta lääkemäärästä. Tämä voi reseptissäsi olla ilmoitettu joko pakkausten lukumääränä tai ajanjaksona; esimerkiksi vuoden tarvetta vastaava määrä pakkauksia.

– Kun olet saanut reseptin tietylle ajanjaksolle ja se toimitetaan apteekissa ensimmäistä kertaa, farmaseutti tai proviisori laskee annoksen mukaisesti reseptiin jäljelle jäävän määrän pakkauksina. Joskus annoksen vaihdellessa voidaan jäljelle jäävä määrä merkitä päivämäärällä, mihin asti voit hakea lääkettä reseptillä, Tesoman apteekin proviisori Veronika Horniačková selventää.

Eikö sitä reseptiä uusitakaan automaattisesti?

Muistathan pyytää lääkäriä uusimaan reseptisi hyvissä ajoin, ennen lääkkeen seuraavaa hakukertaa.

– Toisinaan kuulee oletuksen, että uusiminen tapahtuisi automaattisesti, kun olet noutanut reseptistäsi viimeisen lääkepakkauksen. Se ei kuitenkaan pidä paikkansa. Sinun tulee lähettää uusimispyyntö lääkärillesi, jotta hän tietää käydä uusimassa juuri sinun reseptisi, Veronika huomioi.

Voit helpoiten pyytää reseptisi uusimista sähköisessä Omakanta-palvelussa tai ottamalla yhteyttä omalle terveysasemalle tai työterveyshuoltoon. Myös apteekit auttavat mielellään ja pystyvät lähettämään uusimispyynnön lääkärille apteekkikäynnin yhteydessä.

Omakanta-palveluun voit kirjautua esimerkiksi omilla verkkopankkitunnuksillasi, sähköisellä henkilökortillasi tai mobiilivarmenteella. Kirjautumisen jälkeen löydät listan resepteistäsi ja uusimispyynnön lähettäminen lääkärille on helppoa.

– Jos uusimispyynnön yhteyteen on liitetty sinun puhelinnumerosi, saat tekstiviestin, kun lääkärisi on käsitellyt uusimispyynnön. Kaikki uusimispyynnöt käsitellään viimeistään kahdeksan arkipäivän sisällä, Veronika kertoo.

Jos asioit apteekissa toisen henkilön puolesta, voit pyytää uusimispyynnön lähettämistä vain, jos sinulla on siihen tarvittava valtuus. Voit antaa valtuuden läheisellesi sähköisesti Suomi.fi palvelun kautta, tai paperisena. Toistaiseksi voimassa olevaa sähköistä valtakirjaa voit hyödyntää kaikissa Suomen apteekeissa. Paperinen valtakirja on apteekkikohtainen ja se on yleensä voimassa kolme vuotta allekirjoittamispäivästä.

Eihän tämä nyt onnistu…

On olemassa tilanteita, jolloin et pysty itse lähettämään reseptin uusintapyyntöä. Lääkäri voi olla kieltänyt reseptin uusimisen reseptimerkinällä tai resepti voi olla jo niin vanha, ettei uusimispyyntöä pysty sähköisesti lähettämään. Pystyt lähettämään uusintapyynnön 28 kuukauden sisällä reseptisi määräyspäivästä, jos reseptisi on voimassa kaksi vuotta. Muiden reseptien osalta voit pyytää uusintaa 16 kuukauden sisällä.

Jos et pysty lähettämään uusintapyyntöä, sinun tulisi olla yhteydessä omaan lääkäriisi ja keskustella lääkkeen tarpeesta. Lääkäri voi tämän jälkeen kirjoittaa uuden reseptin. Puhelimitse määrättyjä reseptejä, erityislupareseptejä tai eläinreseptejä et pysty uusimaan sähköisellä uusimispyynnöllä.

Lääkäri voi myös hylätä reseptisi uusimispyynnön. Hän on voinut esimerkiksi arvioida, että viimeisestä kontrollikäynnistäsi on liian pitkä aika ja toivoo sinun tulevan vastaanotolle.

– Hylätty uusimispyyntö voi siis olla yksi keino saada sinut ottamaan yhteyttä lääkäriisi, Veronika korostaa.

 Seuraa tarraa

Kun saat lääkkeesi apteekista, niihin liimataan tarra, josta löydät ohjeet lääkkeen annosteluun. Lisäksi tarran reunasta tai sen takaa löydät tiedon muun muassa reseptiisi jäljelle jäävästä lääkemäärästä ja sen voimassaoloajasta. Kun huomaat pakkauksen olevan loppupuolellaan voit helposti vilkaista tarrasta, onko reseptistä vielä noudettavissa lisää lääkettä. Jos sinulla on paljon lääkkeitä, voit pyytää apteekista yhteenvetotulosteen sähköisistä resepteistäsi. Tulosteeseen on koottu tieto voimassa olevista resepteistäsi. Samanlaisen yhteenvedon saat tulostettua myös itse Omakanta-palvelusta. Yhteenvedon avulla pysyt selvillä resepteistäsi.

– Yksi hyvä keino, miten voit pitää kirjaa omista lääkkeistäsi, on pitää mukanasi ajantasaista lääkelistaa. Siihen voi käytössä olevien lääkkeiden ja annosten lisäksi kirjoittaa tiedon siitä, kuinka kauan resepti on voimassa, ja kuinka monta pakkausta on vielä saamatta. Jos tuntuu vaikealta tulkita reseptiä, kannattaa asiasta kysyä omassa apteekissasi, Veronika vinkkaa.

Milloin lääkkeet kannattaisi hakea apteekista?

Säännöllisesti käyttämäsi lääkkeet olisi hyvä hakea apteekista ainakin viikko tai pari ennen kuin ne loppuvat. Tällöin jää tarvittaessa aikaa uusia resepti tai tilata tarvittava lääke, jos sitä ei olekaan apteekin hyllyllä.

KELA korvaa kerralla enintään kolmen kuukauden tarvetta vastaavan määrän lääkettä ja ohjeistaa myös, milloin pystyt korvattuna hakemaan seuraavan erän. Muistisääntö on helppo: jos haet lääkettä kerrallaan kolmeksi kuukaudeksi, seuraavan erän voi tulla hakemaan kolme viikkoa ennen edellisen loppumista. Kahden kuukauden ja kuukauden lääke-erissä voit olla liikkeellä kahta viikkoa ja viikkoa ennen.

– Aina kun noudat lääkettä apteekista, on hyvä varmistaa, jääkö sitä jäljelle seuraavalle kerralle ja ehtiikö sen vielä hakemaan reseptin voimassa ollessa. Koskaan sinua ei jätetä tilanteessa yksin, vaan apua on aina saatavilla, Veronika kiteyttää.

Viileä ja juokseva vesi paras ensiapu palovammaan

To, 24/10/2019 - 13:19

Lapsen palovammaa kannattaisi hoitaa laittamalla vamma juoksevan ja viileän veden alle vähintään 20 minuutiksi. Riittävä ensiapu vähentää lapsen vammoja ja ihosiirteiden tarvetta, tuore tutkimus vahvistaa.

Tutkimus julkaistiin Annals of Emergency Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui 2 500 palovamman takia sairaalaan tuotua lapsipotilasta. Melkein kaikkien lasten palovammaa oli pidetty vedessä, mutta vain 70 prosentilla ensiapu oli kestänyt riittävät 20 minuuttia kolmen tunnin sisällä vammasta.

Tulosten perusteella riittävää ensiapua saaneet tarvitsivat ihosiirteen noin 40 prosenttia epätodennäköisemmin kuin lapset, jotka eivät saaneet ensiapua tai se oli liian lyhyttä. Vammat myös paranivat nopeammin tapauksissa, joissa ei tarvittu ihosiirteitä. Havainnot vahvistavat näyttöä riittävän ensiavun tärkeydestä palovammojen hoidossa.

Tiedätkö, miten toimia?

Suomalaissuosituksissa kehoitus upottaa palovamma-alue huoneenlämpöiseen veteen tai valuttaa vettä sen päälle 20 minuutin ajan on löytynyt jo pidempään. Kun aluetta viilennetään tarpeeksi pitkään, pystyt kudosvaurion lisäksi vähentämään kipua. 

Jos iho on erittävä tai siinä on rakkuloita, voit panna vaurio-alueen päälle palovamman hoitoon tarkoitetun apteekista ostettavan siteen. Side tulisi pitää kuivana ja vaihtaa parin päivän välein. Palovammat voivat tulehtua herkästi, joten älä puhko mahdollisia rakkuloita. Näin epäpuhtauksia ei pääse kudoksiin. Jos palovamma kuitenkin tulehtuu, hakeudu lääkäriin. Epäpuhtauksien välttämiseksi ei alkuvaiheessa suositella käyttämään voiteita. Vasta kun iho on alkanut jo paranemaan, voi esimerkiksi dekspantenolia sisältävällä voiteella helpottaa haava-alueen kiristävää tunnetta.

Tärkeää on myös tunnistaa, milloin palovamman takia on tarpeen hakeutua lääkäriin. Jos rakkulainen palovamma on kämmentä suurempi tai alue on hankalalla alueella esimerkiksi kasvoissa tai käsissä, on vauriota syytä käydä näyttämässä lääkärille. Lasten ja vanhusten kohdalla lääkäriin kannattaa hakeutua lievempienkin palovammojen kohdalla. Tietyt sairaudet, kuten diabetes heikentävät haavojen paranemista, jolloin haavan paranemista kannattaa seurata yhdessä hoitohenkilökunnan kanssa.

Syvät palovammat, sähköpalovammat sekä hengitystiepalovammat vaativat lääkärin hoitoa. Syvän palovamman tunnistat siitä, että vaurioalue on kuiva, eikä se aisti kipua, koska hermopäätteet ovat vaurioituneet. Kipua voi tuntua kuitenkin reuna-alueilla. Iho on väriltään harmaa, helmenvalkea tai tumma ja hiiltynyt.

Palovammoilta voi kuitenkin välttyä helposti pienellä varautumisella. Yritä tunnistaa kodissasi vaaran paikat ja opeta lapsetkin olemaan varovaisia tulen tai kuumien nesteiden lähellä. Lisäksi kaikkein yleisimmältä palovamman aiheuttajalta, auringolta, on helppo suojautua aurinkovoiteella tai varjoon siirtymällä.

Lähde: Terveyskirjasto

Raskauden aikainen korkea verenpaine yleistynyt moninkertaisesti sitten 1970-luvun

Pe, 18/10/2019 - 08:00

Raskauden aikana korkeaa verenpainetta potevien määrät ovat Yhdysvalloissa moninkertaistuneet vuosien 1970–2010 välillä. Ilmiö saattaa liittyä keskimääräisen synnytysiän nousuun, Hypertension-lehden julkaisemat tulokset osoittavat.

Tutkimuksessa tarkasteltiin kaikkiaan 151 miljoonan naisen terveystietoja, ja niiden perusteella raskauden aikana kroonisesti korkeaa verenpainetta potevien määrä on 13-kertaistunut 1970-luvun jälkeen. Vuonna 1970 verenpaineongelmia oli vain noin yhdellä raskaana olevalla naisella tuhannesta, kun vuonna 2010 korkeaa verenpainetta poti jo 15 naista tuhannesta. Kehitys havaittiin tasaisesti halki vuosien.

Samaan aikaan myös lihavuus ja naisten tupakointi ovat yleistyneet. Ne kummatkin nostavat verenpainetta, mutta analyysin perusteella eivät selitä nyt havaittua kehitystä. Selitys saattaakin löytyä synnyttäjien iästä, sillä tulosten perusteella verenpaineongelmat olivat sitä yleisempiä mitä iäkkäämpi synnyttäjä oli. Lisäksi haitalliset muutokset ruokavaliossa, fyysisessä aktiivisuudessa ja muissa elintavoissa saattavat olla ilmiön taustalla.

Suomalaisten verenpainetaso on laskenut merkittävästi 1970-luvun alusta, mutta myönteinen kehitys on 2000-luvulla hidastunut. Silti yhä noin kahdella miljoonalla aikuisella on kohonnut verenpaine. Vain joka viidennen verenpaine on ihanteellisella tasolla. Raskauden aikana korkea verenpaine voi muun muassa haitata sikiön kehitystä.

Hidas kävelyvauhti kertoo ongelmista jo keski-iässä

To, 17/10/2019 - 10:43

Hidas kävelyvauhti on yhdistetty moniin terveysriskeihin iäkkäillä, mutta samanlaisia yhteyksiä havaitaan jo keski-ikäisillä, tuore tutkimus osoittaa. Keski-ikäisen kävelytestejä voitaisiinkin mahdollisesti käyttää muun muassa muistisairauksien vaarassa olevien varhaiseen tunnistamiseen.

Tutkimus julkaistiin JAMA Network Open -lehdessä, ja se perustuu kuuluisan Dunedin-tutkimuksen aineistoihin. Tutkimuksessa noin tuhatta uusiseelantilaislasta on seurattu syntymästä aina 45-vuotiaaksi.

Tulosten perusteella hitaasti 45-vuotiaana kävelevien kehosta löytyi selvästi enemmän fyysisiä ja biologisia muutoksia, jotka viittaavat nopeampaan ikääntymiseen. Erot näkyivät aivojen rakenteissa, mutta myös esimerkiksi kasvojen vanhentumisessa.

Hidas kävelyvauhti keski-iässä liittyi myös monien tiedollisten kykyjen alhaisempaan tasoon, mutta hieman yllättäen yhteys näkyi myös lapsuudessa. Toisin sanoen keski-ikäisenä hitaasti kävelevistä monien tiedolliset kyvyt olivat hieman heikommat jo lapsuudesta saakka.

Tutkijoiden havainnot olisi hyvä varmistaa lisätutkimuksissa, joissa toivon mukaan saataisiin enemmän tietoa myös nyt todettujen yhteyksien mekanismeista. Tulokset joka tapauksessa viittaavat siihen, että kävelynopeutta voidaan käyttää terveysriskien ja kehon ikääntymisen mittarina jo keski-iässä.

Positiiviset lapsuuden kokemukset suojaavat aikuisiän mielenterveysongelmilta

Ti, 15/10/2019 - 08:00

Lämpimät perhesuhteet ja hyvät lapsuuden kokemukset voivat pienentää mielenterveysongelmien riskiä, tuore yhdysvaltalaistutkimus osoittaa. Positiivisten kokemusten vaikutus nähdään myös henkilöillä, joiden lapsuudessa on ollut lisäksi vaikeuksia ja kaltoinkohtelua.

Lähes 6 200 yhdysvaltalaisaikuisen kyselyyn perustuvat tulokset osoittivat masennuksen ja muiden mielenterveysongelmien olevan 50–70 prosenttia harvinaisempia aikuisilla, joiden lapsuus oli ollut monin tavoin turvallinen ja lämmin. He kokivat saavansa enemmän tukea ja hyväksyntää myös aikuisena, tutkijat havaitsivat.

Positiivisina kokemuksina ja piirteinä pidettiin muun muassa hyviä keskusteluyhteyksiä perheen sisällä, luottamuksellista ja tukevaa ilmapiiriä kotona, hyviä ystävyyssuhteita ja positiivisia koulukokemuksia.

Hyvät lapsuuden kokemukset pienensivät mielenterveysongelmien riskiä myös osallistujilla, joiden lapsuudessa oli ollut myös henkistä tai fyysistä kaltoinkohtelua, hyväksikäyttöä tai vanhempien päihdeongelmia.

Yhdysvaltalaisten havainnot osoittavat lapsuuden positiivisten kokemusten ja turvallisen kasvuympäristön voivan vaikuttaa mielenterveyteen halki elämän. Havainnot viittaavat myös siihen, että positiivisten kokemusten tarjoaminen ja niiden edellytysten parantaminen voisivat ehkäistä myös riskioloissa kasvavien mielenterveysongelmia.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Vähän nukkuvat sydänpotilaat kuolevat nuorempina – sama koskee diabeetikoita ja verenpaineongelmaisia

Ma, 07/10/2019 - 09:51

Tulosten perusteella haitat näkyvät alle kuusituntisia yöunia nukkuvilla. Havainnot tehtiin seuraamalla 1 600 aikuista keskimäärin 19 vuoden ajan.

Korkeaa verenpainetta tai tyypin 2 diabetesta potevien riski menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin tai aivoverenkiertohäiriöihin seurannan aikana oli kaksi kertaa suurempi, jos he nukkuivat alle kuusi tuntia yössä. Sydän- ja verisuonitauteihin tai aivoverenkiertohäiriöön jo sairastuneilla riski oli puolestaan kolme kertaa suurempi kuin yli kuusituntisia yöunia nukkuvilla potilailla.

Verenpaine- ja diabetespotilaiden kohonnut riski rajoittui vain vähän nukkuviin, mutta vielä on liian aikaista päätellä voisiko unitottumusten muuttaminen pienentää kaikkien potilaiden riskejä. On myös mahdollista, että lyhyet yöunet ovat vain merkki muista terveysongelmista, jotka selittävät sekä vähäisen nukkumisen että havaitun kuolleisuusriskin.

Jos tutkijoiden havaitsemat yhteydet varmistuvat lisätutkimuksissa, lyhyitä yöunia voidaan käyttää tunnistamaan potilaita, joiden hoitoon kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Heart Association -lehdessä.

Koululuokan nuorimmat suurentuneessa masennusvaarassa

Ti, 01/10/2019 - 14:55

Loppuvuodesta syntyneet koululuokkien nuorimmat sairastuvat brittitutkimuksen perusteella luokkatovereitaan todennäköisemmin masennukseen. He saavat myös todennäköisemmin ADHD-tarkkaavaisuushäiriön ja älyllisen jälkeenjääneisyyden diagnooseja, tulokset osoittavat.

Brittien tulokset perustuvat yli miljoonan 4–15-vuotiaan koululaisen rekisteritietoihin, ja ne osoittavat vuoden viimeisen neljänneksen aikana syntyneiden saavan kyseisiä diagnooseja 30–40 prosenttia useammin kuin muiden samalla luokka-asteella olevien.

Tarkkaavaisuushäiriöitä ja älyllistä tasoa koskevat yhteydet on nähty myös aiemmissa tutkimuksissa, mutta masennusta koskevat tulokset ovat uusia. Tutkijat eivät tarkalleen tiedä, mistä yhteydet johtuvat, mutta mahdollisia selityksiä on useita. Nuorimmat oppilaat saattavat ikänsä vuoksi olla kehityksessä keskimäärin muita jäljessä, mikä saattaa johtaa heikompaan menestykseen ja masennukseen. On myös mahdollista, että nuoremmilla erinäisiä ongelmia ylidiagnosoidaan ja vanhemmilla alidiagnosoidaan, tutkijat pohtivat.

Mahdollisiksi ratkaisukeinoksi tutkijat tarjoavat loppuvuodesta syntyvien koulunaloituksen siirtämistä seuraavan kalenterivuoden puolelle ja kouluvalmiuksien mittaamista jo ennen koulun aloittamista.

Lasten kognitiiviset ja motoriset valmiudet vaihtelevat huomattavasti seitsemän vuoden iässä. Suomessa pienellä osalla lapsista päädytään vanhempien ja koulukypsyyttä arvioivien viranomaisten yhteisellä päätöksellä kouluunlähdön lykkäykseen tai aikaistamiseen. Ratkaisu ei ole helppo, sillä koulu voi myös tarjota hyvän ympäristön viivästymien korjaamiselle.

Tutkimus julkaistiin JAMA Pediatrics -lehdessä.

Apteekkari vastaa -palsta saa uudet kirjoittajat

Ti, 01/10/2019 - 08:00

Ensi vuoden alusta alkaen Terveydeksi! -lehden Apteekkari vastaa -palstalla on kaksi uutta apteekkaria vastaamassa lukijoiden kysymyksiin. Pitkään palstaa kirjoittanut apteekkari Merja Aaltonen on mukana vielä vuoden viimeisessä lehdessä.

Apua luotettavasta tiedosta

Merja on ollut ideoimassa Apteekkari vastaa -palstaa liki 30 vuoden ajan. Merjan pitkä ja kattava osaaminen on jättänyt jälkensä palstaan.

– Ihmisten tarve saada luotettavaa lääketietoa oli johtava syy siihen, että lääkkeiden käyttäjille tarjottiin mahdollisuus kysyä kysymyksiä lehden sivuilla. Sittemmin palstan aiheet laajenivat esimerkiksi myös terveyden edistämiseen, Merja muistelee.

Merjalle on vuosien varrella käynyt yhä selvemmäksi, miten paljon riippumattoman ja yksityiskohtaisen tutkimustiedon välittämisellä voi auttaa ihmisiä.

– Toivon, että palsta on antanut ihmisille mallia siitä, että farmaseuttien ja proviisorien kanssa kannattaa keskustella apteekeissa. Silloin lääkehoidot onnistuvat paremmin ja mahdolliset haitat ja yhteisvaikutukset saadaan vältettyä, Merja toteaa.

Palstan uudet kasvot

Apteekkarit Eija Nousiainen ja Petteri Henriksson ovat valmiina ottamaan haasteen vastaan.

Petteri toimii apteekkarina Karjaalla. Kaiken kaikkiaan hänellä on apteekkarikokemusta 11 vuotta ja apteekkityökokemusta 30 vuotta eri kokoisissa apteekeissa sekä pääkaupunkiseudulla että muualla Suomessa.

– Olen vastannut asiakkaiden kysymyksiin 30 vuotta, ja haluan mielelläni päästä kokeilemaan sitä myös kysymyspalstan muodossa, Petteri kertoo.

Myös Eijalla on pitkä ura apteekkarina. Tällä hetkellä hän luotsaa Savonlinnan Linnanportin apteekin lisäksi myös kahta sivuapteekkia. Kaikki kolme apteekkia toimivat erilaisissa ympäristöissä ja tuovat hänen työpäiviinsä mitä moninaisimpia tilanteita.
Eija on työskennellyt yli 30 vuoden uransa aikana niin sairaalaa-apteekissa, opetustehtävissä, kuin apteekin asiakaspalvelussa.

– Asiakkaiden neuvominen lääkkeiden käytössä on tuntunut aina tärkeältä ja merkitykselliseltä. Lisäksi sairaalamaailmassa opittu selkeä kuva terveydenhuoltojärjestelmästä kokonaisuutena on auttanut asiakkaiden ohjauksessa oikeille hoitopoluille, Eija pohtii.

– Kaikkein merkityksellisintä apteekkarin työssäni on asiakaspinnassa toimiminen, asiakkaiden kuunteleminen ja henkilökohtainen neuvonta. Päivittäisen asiakastuntuman ja monipuolisen kokemuksen kautta toivon pystyväni välittämään myös Terveydeksi-lehden lukijoille mielenkiintoisia vinkkejä ja ajankohtaista tietoa, Eija jatkaa.

Eija ja Petteri ovat yhtä mieltä siitä, että tärkeintä on pystyä välittämään lukijoille tutkittua, luotettavaa ja asiantuntemukseen perustuvaa tietoa.

– Maailma on nyt internetin ansiosta tulvillaan kaikenlaista tietoa, josta vain osa on asiallista. Haluan olla mukana tuomassa oikeaa ja näyttöön perustuvaa tietoa apteekkien asiakkaiden ja kaikkien terveydestään kiinnostuneiden ulottuville, Petteri painottaa.

Petteri toivoo, että palstan myötä apteekkien ja apteekkarien työ tulisi lukijoille tutummaksi.

– Apteekki on muutakin kuin paikka, jonne on pakko mennä, kun sairaana tarvitaan lääkkeitä. Apteekki palvelee myös verkossa, puhelimessa, jopa tulemalla luokse. Tieto terveydestä ja tieto lääkkeistä parantaa mahdollisuuksia pärjätä, kun terveys reistailee, Petteri pohtii.

– Toivon, että saisimme eri ikäisiltä ja erilaisissa elämänvaiheissa olevilta lukijoiltamme runsaasti kysymyksiä. Tätä työtä on ilo ja kunnia lähteä jatkamaan Merjan pitkän ja ansiokkaan kirjoittajauran jälkeen, Eija toivoo.

Emerade-adrenaliinikynien jakelu on keskeytetty

Pe, 27/09/2019 - 14:35

Myyntiluvan haltija Pharma Swiss Česká republika s.r.o on keskeyttänyt Emerade-adrenaliinikynien jakelun tuotevirheselvityksen vuoksi. Yksittäisissä tapauksissa kynä ei ole toiminut ensimmäisellä yrityksellä.

Annoksen saaminen on saattanut vaatia voimakkaamman painalluksen tai useamman yrityksen. Myyntiluvan haltijan mukaan testatuissa tapauksissa kynä on kuitenkin lopulta toiminut.

Emerade-kynää käytetään ensiapuna äkillisissä ja henkeä uhkaavissa allergisissa reaktioissa eli anafylaktisissa sokeissa. Reaktion voi aiheuttaa esimerkiksi hyönteisen pisto tai purema, ruoka-aine, lääke tai fyysinen rasitus.

Fimea selvittää asiaa aktiivisesti muiden eurooppalaisten lääkeviranomaisten kanssa.

Fimea muistuttaa, että Emerade on tarkoitettu ensiavuksi. Potilaan tulee aina hakeutua hoitoon adrenaliinikynän käyttämisen jälkeen.

Tilanteessa tulee soittaa hätänumeroon 112, hälyttää ambulanssi ja mainita anafylaksia, vaikka oireet vaikuttaisivatkin olevan jo häviämässä. Käytetty autoinjektori on hyvä ottaa mukaan.

Diabeteksen yleistyminen hidastunut monissa maissa

Ti, 24/09/2019 - 10:30

Maailmanlaajuinen diabetesepidemia saattaa olla hidastumassa ainakin länsimaissa, tuore tutkimus vihjaa. Vaikka uusia tapauksia todetaan aiempaa vähemmän, tyypin 2 diabetesta sairastaa edelleen merkittävä osa väestöstä.

BMJ-lehdessä julkaistut tulokset ovat erittäin mielenkiintoisia, sillä yleensä tutkimuksissa on tarkasteltu diabetespotilaiden lukumäärää ja sen muutoksia. Nyt tehty analyysi kuitenkin keskittyi diabeteksen ilmaantuvuuteen, eli siihen, miten paljon uusia tapauksia todetaan.

Tulosten perusteella uusien tyypin 2 diabetesten määrät kasvoivat suuressa osassa maailmaa vuosien 1990–2005 välillä, mutta tämän jälkeen on tapahtunut selvä muutos. Vuosina 1990–2005 diabetesdiagnoosit yleistyivät 66 prosentissa maista ja pysyivät samoina 32 prosentissa ja laskivat 2 prosentissa. Vuosina 2006–2014 uusien tapausten ilmaantuvuus suureni kuitenkin vain 33 prosentissa ja pieneni 36 prosentissa tarkastelluista maista.

Tyypin 2 diabetesta on viime vuosikymmeninä pyritty sinnikkäästi ehkäisemään, ja nyt julkaistut tulokset viittaavat ennaltaehkäisyn todennäköisesti tehonneen monissa maissa. Myös terveysvalistus ja diabeteksen riskitekijöiden vähentyminen voivat selittää kehitystä, tutkijat kirjoittavat. Samaan aikaan kuitenkin diabetespotilaat myös elävät pitempään, joten diabetesta sairastavien määrä on edelleen suuri ja kasvaa edelleen.

Tulokset perustuvat 47 aikaisemman tutkimuksen aineistoihin ja analyysiin. Tutkimukset oli tehty pääosin Euroopassa ja varakkaissa maissa. Mukana oli myös kaksi suomalaistutkimusta.

Suomalaisista noin 500 000 sairastaa tyypin 2 diabetesta, mutta merkittävä osa heistä ei ole tietoisia taudistaan. Diabetesta ehkäisevät terveelliset elämäntavat, kuten laihduttaminen, liikunnan lisääminen sekä monipuolinen ja runsaasti kuitua sisältävä ruokavalio.

Drooni kuljetti lääkkeitä ensimmäistä kertaa Suomessa

To, 19/09/2019 - 15:15

Lauttasaaressa sijaitseva Lauttiksen apteekki pääsi ensimmäisenä Suomessa kokeilemaan lääkkeiden droonikuljetusta. Maanantaina järjestetyssä demolennossa lennätettiin lääkkeitä lähellä sijaitsevaan Lauttasaaren senioritaloon.

Kuljetus onnistu hyvin, ja apteekkari Risto Holma suhtautuu suurin odotuksin uuteen kuljetusmuotoon.

– Haluamme kokeilla uutta teknologiaa ja uusia kuljetusmuotoja. Ainakin pohdimme vakavasti, olisiko drooni uusi keino kuljettaa tavaraa nopeasti paikasta A paikkaan B.

Klikkaa ja katso video:

Apteekkariliitto on ollut mukana kehittämässä ja testaamassa droonilentoa. Apteekkariliiton toiveena on, että droonikuljetukset voisivat olla arkipäivää tulevaisuudessa.

– Mikäli tämä teknologia kehittyy, varmasti suomalaiset voivat saada lääkkeet kotiinkuljetettuina droonilla, kertoo Apteekkariliiton farmaseuttinen johtaja Charlotta Sandler.

Droonilennot voisivat toimia hyvin esimerkiksi saaristossa, maaseudulla tai vaikeapääsyisillä seuduilla tai jos asiakkaan on äkillisen sairauden vuoksi hankala päästä apteekkiin.

Demolennon toteutti startup-yritys Third Space Auto. Heidän käyttämänsä lennokki lentää ilman ohjausta. Lennokkien nopeus on kilometrin minuutissa ja kantama vaihtelee 10 kilometristä jopa 110 kilometriin.

– Tällaiset esittelytilaisuudet ovat todella tarpeen, koska niiden avulla lääketeollisuus ja viranomaiset voivat kannustaa logistiikka-alaa muuttamaan toimintatapojaan, toteaa Third Space Auton perustaja Arshia Gratiot.

Maanantain demolento on osa yhteishanketta, jossa selvitettiin droonikuljetusten käyttömahdollisuuksia ja hyötyjä lääkkeiden toimituksessa. Hanke toteutettiin tutkimus- ja kehitysyhteistyönä Aalto-yliopistossa poikkitieteellisesti eri alojen opiskelijoiden kanssa.

Demolento todisti, että lääkkeet kulkevat droonin laatikossa turvallisesti ja nopeasti perille. Katso video droonilennosta.

Ranitidiinia sisältäviä lääkkeitä vedetään pois apteekeista

Ke, 18/09/2019 - 12:30

Euroopan ja Yhdysvaltojen lääkeviranomaiset selvittävät parhaillaan lääkeaine ranitidiinia koskevaa laatuongelmaa. Varotoimenpiteenä ranitidiinia sisältävät lääkevalmisteet vedetään Suomessa pois apteekkijakelusta. Ranitidiini on lääkeaine, jota käytetään hoitamaan ja estämään mahan liikahappoisuudesta aiheutuvia vaivoja, kuten närästystä ja mahahaavaa.

Akuuttia riskiä lääkkeen käyttäjille ei ole, joten lääkettä ei ole tarpeen vaihtaa ja on tärkeää, että potilaat eivät lopeta lääkehoitoaan. Markkinoilla on saatavilla muita vastaavia lääkkeitä ja tarvittaessa potilaiden tulee ottaa yhteyttä apteekkiin tai hoitavaan lääkäriin korvaavan lääkkeen saamiseksi.


Suomessa myynti- ja jakelukieltoon menevät seuraavat valmisteet:

• INSIDE (MEDA OTC)
• INSIDE BRUS (MEDA OTC)
• RANISAN (SANDOZ A/S)
• RANITIDIN MYLAN (MYLAN AB)
• RANIXAL (RATIOPHARM GMBH)
• ZANTAC (GLAXOSMITHKLINE)

Lääketehtaat ja Apteekkariliitto ovat ohjeistaneet apteekkeja poisvetoon liittyvistä käytännön toimenpiteistä.


Ohjeita lääkkeen käyttäjälle

Jos käytät jotain apteekeista pois vedettävää ranitidiini-valmisteista

  • Voit jatkaa turvallisesti lääkkeesi käyttöä
  • Älä keskeytä lääkkeen käyttöä ennen kuin olet saanut korvaavan lääkkeen.
  • Mikäli sinulla on kysymyksiä lääkityksestäsi, ole yhteydessä apteekkiin tai lääkäriisi.

Osa laajempaa selvitystyötä

Selvitykset liittyvät havaittuun epäpuhtauteen, N-nitrosodimetyyliamiiniin (NDMA), jonka on eläinkokeissa havaittu nostavan syöpäriskiä. Sitä on myös joissakin ruoka-aineissa ja vedessä, eikä sen oleteta olevan ihmiselle haitallista hyvin pieninä pitoisuuksina. Lääkkeissä raja-arvot epäpuhtauksille ovat kuitenkin erittäin tiukat.

Euroopan komissio, Euroopan lääkevirasto EMA ja kansalliset lääkeviranomaiset tutkivat parhaillaan NDMAn määriä lääkkeissä ja mahdollisia vaikutuksia potilaisiin. Fimea jatkaa asian selvittelyä yhdessä muiden Euroopan lääkeviranomaisten kanssa.

NDMA-epäpuhtaudet ovat puhuttaneet jo aikaisemmin, kun sitä ja muita saman ryhmän epäpuhtauksia löydettiin useista sartaani-ryhmän verenpainelääkkeistä eli angiotensiini II reseptorin salpaajista. Tämän takia Euroopan unionissa tehtiin arviointi, jonka seurauksena näille lääkkeille määrättiin tiukat uudet valmistusvaatimukset.

Suuret D-vitamiiniannokset eivät todennäköisesti vahvista luustoa

Pe, 13/09/2019 - 10:11

D-vitamiinin on ajateltu olevan kalsiumin ohella edellytys luuston terveydelle ja vahvuudelle, mutta viimeaikaiset tutkimustulokset ovat kyseenalaistaneet käsityksen. Samaan suuntaan viittaavat myös tuoreet kanadalaistulokset, joiden perusteella hyvinkään suuret D-vitamiiniannokset eivät vahvistaneet luustoa kolmen vuoden päivittäisessä käytössä.

Tulokset julkaistiin arvostetussa JAMA-lehdessä, ja ne perustuvat 311 terveen 55–70-vuotiaan seurantatietoihin. Osana tutkimusta osallistujat saivat joko 400 IU:n, 4 000 IU:n tai 10 000 IU:n D3-vitamiiniannoksen päivittäin kolmen vuoden ajan. Käytetyt annokset ovat mikrogrammoiksi muutettuna 10, 100 ja 250 mikrogrammaa. Tutkimuksesta suljettiin pois potilaat, joilla oli D-vitamiinin huomattava vajaus.

Luumittausten perusteella kaikki annoskoot suurensivat veren D-vitamiinipitoisuutta, mutta 4 000:n ja 10 000:n IU:n annokset eivät parantaneet luiden tiheyttä eivätkä lisänneet luiden vahvuutta verrattuna 400 IU:n annokseen, tutkijat kirjoittavat.

Tulokset viittasivat päinvastoin jopa siihen, että suuria annoksia saaneiden luutiheys väheni aavistuksen enemmän kuin pienimmän annoksen saaneiden. Tältä osin tuloksia kannattaa kuitenkin tulkita varoen.

Tutkijat pitävät tuloksiaan osoituksena siitä, että suuret D-vitamiiniannokset ovat todennäköisesti tehottomia luiden haurastumisen ehkäisyssä eikä niitä siksi kannattaisi tähän tarkoitukseen syödä. On kuitenkin mahdollista, että tulokset olisivat toisenlaisia potilailla, joilla on selvä D-vitamiinin vajaus tai jo todettu osteoporoosi eli luukato. Tulokset eivät myöskään sulje pois D-vitamiinin muita mahdollisia terveysvaikutuksia.

Nykyisten suomalaissuositusten mukaan aikuisten olisi hyvä saada D-vitamiinia päivittäin ainakin 10 mikrogrammaa ja yli 75-vuotiaiden 20 mikrogrammaa. Myös lapsille suositellaan D-vitamiinilisiä.

Psykoottista masennusta potevan lääkitystä kannattaisi jatkaa pitempään

Ti, 10/09/2019 - 09:54

Psykoottinen masennus on vakava masennustila, johon liittyy harhaluuloja ja aistiharhoja. Sitä hoidetaan muun muassa masennus- ja psykoosilääkityksellä, mutta usein psykoosilääkitys lopetetaan akuuttien oireiden mentyä ohi. Tuoreen tutkimuksen perusteella lääkitystä olisi kuitenkin hyvä jatkaa, jotta oireet eivät uusiutuisi.

Tutkimukseen osallistui 126 psykoottiseen masennukseen sairastunutta, joita hoidettiin 12 viikon ajan olantsapiini-psykoosilääkkeellä sekä sertraliini-masennuslääkkeellä. Tämän jälkeen potilaat satunnaistettiin joko jatkamaan olantsapiinilla tai vaihtamaan lumevalmisteeseen. Kaikki osallistujat jatkoivat sertraliinilääkityksellä koko 36-viikkoisen seurannan ajan.

Osallistujien oireet olivat helpottaneet alkuperäisen hoidon ansiosta, mutta osalla ne palasivat myöhemmin. Psykoottisten oireiden uusiutuminen oli kuitenkin harvinaisempaa olantsapiinilääkityksellä jatkaneilla. Heistä joka viidennen oireet uusiutuivat, kun lumevalmistetta saaneista joka toinen sairastui uudelleen.

Tutkijoiden havainnot viittaavat psykoosilääkityksen jatkamisen voivan ehkäistä monien potilaiden psykoosioireiden uusiutumista. Käytännössä lääkitystä pitäisi jatkaa kolmella potilaalla, jotta yhden oireet eivät uusiutuisi, tutkijat laskivat. Olantsapiinilääkitys ei ole vailla haittavaikutuksia, joten lääkityksen kestoa pohtiessa pitäisi huomioida potilaan muu terveydentila. Tässä tutkimuksessa lääkityksellä jatkaneiden paino nousi ja vyötärön ympärys kasvoi enemmän kuin verrokkien.

Psykoottinen masennus tarkoittaa vakavaa masennustilaa, johon liittyy psykoottisia oireita. Potilas voi esimerkiksi olla vakuuttunut tehneensä vakavan rikoksen tai aiheuttaneensa jonkin tulevan katastrofin. Suomessa sitä hoidetaan ensisijaisesti sähköhoidolla, mutta myös lääkkeillä.

Tutkimus julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä.

Kaikki liikunta pidentää elinikää

To, 05/09/2019 - 10:34

Liikunta ja fyysinen aktiivisuus antavat lisää elinvuosia riippumatta siitä, miten paljon liikuntaa harrastaa. Tuoreen katsaustutkimuksen perusteella hyödyt toki kasvavat, kun liikkuu enemmän, mutta jo varsin vähäinen aktiivisuus on parempaa kuin passiivisuus.

Liikunnan terveyshyödyt on tiedetty tätäkin ennen, mutta nyt julkaistut tulokset vahvistavat näyttöä entisestään ja vihjaavat vaikutusten olevan todennäköisesti suurempia kuin on ajateltu. Tulokset perustuvat kahdeksan aikaisemman tutkimuksen ja 36 000 keskimäärin 63-vuotiaan tietoihin.

Analyysiin kelpuutettiin vain laadukkaita tutkimuksia, joissa osallistujien fyysistä aktiivisuutta oli mitattu askelmittareilla. Näin tulokset ovat luotettavampia kuin tutkimuksissa, joissa osallistujat itse arvioivat aktiivisuuttaan.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot osallistujien aktiivisuudesta ja kuusivuotisen seurannan aikana sattuneista kuolemantapauksista, he havaitsivat kuolleisuuden tasaisesti pienenevän mitä enemmän henkilö liikkui. Vastaavasti suuren osan päivästä paikallaan pysyttelevien kuolleisuus oli muita suurempaa. Riskit alkoivat näkyä, kun fyysisesti passiivista aikaa oli yli kymmenen tuntia päivässä.

Verrattuna vähiten liikkuviin vain hieman enemmän liikkuvien riski menehtyä seurannan aikana oli lähes puolet pienempi ja eniten liikkuvien riski jopa 70 prosenttia pienempi. Yli kymmenen tuntia päivästä fyysisesti passiivisesti viettävät puolestaan menehtyivät noin kolme kertaa todennäköisemmin kuin aktiivisimmat.

Tulokset viittaavat siihen, että liikunnan hyötyjä voi saada, vaikka ei kykenisi liikkumaan liikuntasuositusten vaatimia määriä. Nykyisten suomalaissuositusten mukaan aikuisten olisi hyvä harrastaa kohtuukuormitteista kestävyysliikuntaa, kuten reipasta kävelyä, ainakin 150 minuuttia viikossa tai raskasta liikuntaa, kuten juoksua, 75 minuuttia viikossa.

Tutkimus julkaistiin BMJ-lehdessä

Syöpä syrjäyttänyt sydäntaudit yleisimpänä kuolemansyynä varakkaissa maissa

To, 05/09/2019 - 10:14

Lancet-lehden julkaisemat tulokset osoittavat syöpäkuolemien olevan varakkaissa maissa nykyään kaksi kertaa yleisempiä kuin sydän- ja verisuonitautien aiheuttamat. Tämä todennäköisesti johtuu paitsi tehokkaasta ehkäisystä myös sydänsairauksien hoidon parantumisesta.

Varakkaissa maissa kuolemista 23 prosenttia johtuu sydän- ja verisuonitaudeista, kun keskituloisissa ja köyhissä maissa niiden osuus on 41–43 prosenttia kuolemista. Tämä havaittiin, vaikka köyhissä maissa sydän- ja verisuonitautien riskitekijät ovat harvinaisempia, mikä viittaa ilmiön johtuvan terveydenhuollon ja hoidon eroista.

Syöpäkuolemat selittivät peräti 55 prosenttia kuolemista varakkaissa maissa, 30 prosenttia keskituloisissa ja 15 prosenttia köyhissä maissa.

Havainnot viittaavat siihen, että sydän- ja verisuonitautien ehkäisy ja hoito ovat varakkaissa maissa hyvällä mallilla. Huomio kannattaisi jatkossa suunnata entistä enemmän syöpätauteihin.

Jos sydän- ja verisuonitautien hoito saataisiin samalle tasolle myös pienempituloisissa maissa, myös niissä syövän osuus kuolemista tulisi todennäköisesti suurentumaan.

Tulokset perustuvat 163 000:n 35–70-vuotiaan keskimäärin 9,5-vuotiseen seurantaan. Tutkimus kattoi 21 maata.

Varakkaat maat olivat Kanada, Saudi-Arabia, Ruotsi ja Yhdistyneet arabiemiirikunnat ja keskituloiset maat Argentiina, Brasilia, Chile, Kiina, Kolumbia, Malesia, Palestiina, Filippiinit, Puola, Turkki ja Etelä-Afrikka. Köyhien maiden ryhmän muodostivat Bangladesh, Intia, Pakistan, Tansania ja Zimbabwe.

Keliakiaviikko näkyy apteekeissa

Ti, 03/09/2019 - 16:34

Suomessa noin 40 000 ihmistä tietää sairastavansa keliakiaa, mutta valtaosa eli noin 70 000 ihmistä on vielä ilman diagnoosia.

- Keliakia on edelleen alidiagnosoitu sairaus maassamme, vaikka tauti osataan tunnistaa yhä paremmin. Keliakiadiagnoosit ovat lisääntyneet, mutta niin on myös taudin todellinen esiintyvyys, sanoo professori Katri Kaukinen Tampereen yliopistosta.

Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka ainoa hoito on tarkka gluteeniton ruokavalio. Keliakiaan voi sairastua minkä ikäisenä tahansa ja sen oireet ovat hyvin monenlaisia.

- Oireita ovat vatsavaivat, aftat, nivelkivut tai -turvotus, osteoporoosi, kutiseva ja rakkulainen ihottuma, koholla olevat maksa-arvot, hampaiden kiillevauriot, laihtuminen, anemia, masennusoireet, kuukautishäiriöt, hermosto-oireet, hedelmättömyys, viivästynyt murrosikä ja kasvuhäiriöt lapsilla, Kaukinen luettelee.

Lisäksi keliakia voi olla lähes tai täysin oireeton. Hoitamaton keliakia voi aiheuttaa lisäsairauksia, kuten osteoporoosia, hedelmättömyyttä ja pahanlaatuisia kasvaimia.

- Tämän vuoden keliakiaviikon ”Oivalla oireet, kesytä keliakia!” -kampanjalla haluamme lisätä ihmisten tietoisuutta keliakiasta, jotta tietämättään keliakiaa sairastavat osaisivat hakeutua tutkimuksin ja saisivat diagnoosin, kertoo ravitsemusterapeutti Sanna Arnala Keliakialiitosta.

Keliakiadiagnoosin voi nykyisin saada selvissä tapauksissa pelkän verinäytteen perusteella. Tarvittaessa otetaan koepala ohutsuolesta tai ihokeliakiaa epäiltäessä iholta.

Keliakiaa sairastavien lähisukulaisilla eli keliaakikon vanhemmilla, sisaruksilla ja lapsilla on 5–10 prosenttia suurempi riski sairastua keliakiaan kuin muilla ihmisillä. Riski on tavallista suurempi myös henkilöillä, jotka sairastavat jotain muuta autoimmuunisairautta, kuten tyypin 1 diabetesta tai Sjögrenin oireyhtymää.

Apteekeista lisää tietoa

Paikalliset keliakiayhdistykset järjestävät keliakiaviikon aikana yli 80 tapahtumaa eri puolilla Suomea. Valtaosa tapahtumista järjestetään apteekeissa, joissa on tarjolla tietoa keliakiasta, sen oireista ja diagnosoinnista. Keliakiaviikko näkyy vahvasti myös Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten sosiaalisen median kanavissa. Lisätietoa tapahtumista löytyy Keliakialiiton ja keliakiayhdistysten verkkosivuilta ja Facebook-sivuilta.